ДЗЕДАВІЦА

АЎСЕНЬ 2
Меню сайту
Форма уваходу
Пошук
Сябры сайту
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  • Статыстыка

    Анлайн усяго: 1
    Гасцей: 1
    Карыстальнікаў: 0

    АЎСЕНЬ 2

    Народная страва, прысвечаная святу Аўсеня. Звычай прыгатавання зафiксаваны на ўсходзе сучаснай Беларусi, а таксама на Смаленшчыне i Браншчыне. Свята Аўсеня адзначалася 1 сакавiка.

    Аўсень гатавалi з цэлай свiной галавы, якую запякалi ў цесце. Цеста з аржаной мукi крута замешвалi на цёплай вадзе, дадавалi трошкi масла i соль. Галаву абмазвалi цестам нятоўстым пластам i запякалi.

    Пасля прыгатавання ачышчалi ад цеста i падавалi галаву на стол 1 сакавiка аб 11—12–й гадзiне. Язык i мазгi варылi асобна, мазгi маглi замест адварвання смажыць. Да Аўсеня падавалi вараную моркву, капусту, бульбу, печаныя антонаўкi, а таксама цыбулю i часнык.

    Паколькі міфалягічнага Аўсеня называлі яшчэ Таўсень, Усень, Баўсень і часам нават Бігусень, то ёсьць меркаваньне, што ад апошняга імя паходзіць назва стравы бігос, пашыранай на захадзе Беларусі і ўсходзе Польшчы. (Беларуская міталогія).

    Крыніца: http://sonca.by/nashi-tradicii/tradicii.html




    Copyright MyCorp © 2024
    Конструктор сайтов - uCoz