АЛАДКІ
Традыцыйны мучны выраб. Муку замешваюць на заквасцы, разведзенай малаком, сыраквашай, сыроваткай. Пякуць на папярэдне змазанай тлушчам патэльнi у гарачым духу печы.
Раней у святочныя i абрадавыя днi А. пяклi з пшанiчнай мукi вышэйшых гатункаў, у цеста дабаўлялi яйкi, масла, соду або дрожджы; гатовыя А. палiвалi цёртым макам (часцей за ўсё на каляды), змазвалi маслам, мачалi ў растопленае сала (тук), смятану цi варэнне.
А. былi пашыраны ў паўд.-ўсх., цэнтр. i зах. частцы Беларусi. Цяпер шырока распаўсюджаны па ўсёй тэр. рэспублiкi. На Палессi А. называюць блiны з таркаванай бульбы: вялiкiя - на ўсю патэльню i малененькiя – “па ложцы”.
Крыніца: http://rv-blr.com/dictonary/view/7123
Назоў аладкі хутчэй за ўсё звязаны з багіняй Ладй, якая лічыцца апякункай сямейнага шчасця.