ДЗЕДАВІЦА

МАСЛЯНЫЯ ДЗЯДЫ
Меню сайту
Форма уваходу
Пошук
Сябры сайту
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  • Статыстыка

    Анлайн усяго: 1
    Гасцей: 1
    Карыстальнікаў: 0

    МАСЛЯНЫЯ ДЗЯДЫ

    Масляныя Дзяды (Мясаедныя, Паставыя, Зiмовыя, Стрэчаньскiя) – пятнiца i субота, а ў некаторых раёнах Беларусi яшчэ i чацвер, перад Масленiцай; называлi таксама Дзедавай пятнiцай.

    Ранiцай палiлi печку, бялiлi ў хаце, засцiлалi стол чыстым абрусам, вешалi новы ручнiк – чакалi гасцей, "дзядоў". Звычайна рыхтавалі сем посных страў (суп з грыбамі, бліны, каша з маслам посным і г.д.).

    Пасля рытуальнага абеду пакiдалi на стале "дзядам", у сувязi з чым гаварылi: "Дзяды не зналi бяды, а нашы ўнукi зазналi мукi" (Свiслацкi раён).

    Алесь Лозка

     




    Copyright MyCorp © 2024
    Конструктор сайтов - uCoz